VITAMÍN C – V ČOM SPOČÍVA JEHO SILA

VITAMÍN C – V ČOM SPOČÍVA JEHO SILA

VITAMÍN C – V ČOM SPOČÍVA JEHO SILA

Vitamín C sa podieľa na tvorbe kolagénu, i na ďalších metabolických procesoch v našom organizme. Sami si ho nedokážeme vyrobiť, čo znamená, že ho musíme prijímať formou potravy, ako aj farmakologických prípravkov.  V prípade zápalových ochorení, zníženej imunite, ranách, anémii či rekonvalescencii je nutné prijímať ho vo zvýšenom  množstve. Ako podstatný antioxidant odstraňuje z tela škodlivé voľné radikály (ide o reaktívne zlúčeniny kyslíku) a chráni tkanivá pred oxidatívnym stresom (ten je nebezpečným činiteľom pri vzniku viacerých rozhodujúcich chronických chorobách).

Najviac populárny, najviac potrebný

Vitamín C alebo inak povedané kyselina askorbová je nevyhnutnou látkou pre náš ľudský organizmus. Je dôležité povedať, že má nezastupiteľnú funkciu v mnohých významných metabolických reakciách. Je potrebný pri tvorbe kolagénu (pri látkovej premene kolagénu ho vitamín C robí podstatným pre takmer každý orgán a časť nášho tela – od zubov a kostí až po orgány a pokožku), hormónov a taktiež má vplyv na vstrebávanie železa. Rovnako sa podieľa aj na syntéze karnitínu, dopamínu a steroidných hormónov. Podporuje našu imunitu, má veľmi kladné účinky na obranyschopnosť organizmu: pomáha zvyšovať odolnosť organizmu proti chladu a podieľa sa na ničení baktérii.

Zároveň je aj významný pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Ako sme už spomenuli, pomáha vstrebávať železo: rolu má pri metabolizme železa i medi, čím chráni telo pred námahou spôsobenou ťažkými kovmi. Ako antioxidant má skvelý potenciál obmedziť a v niektorých prípadoch aj zvrátiť široký rad chorôb. Vitamín taktiež C udržuje hladinu cukru v krvi.

Čo ak nám chýba?

Deficit vitamínu C ohrozuje ľudský organizmus. Dokonca bol preukázaný vzťah medzi poklesom koncentrácie kyseliny askorbovej a rizikom vzniku kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky, vysokého tlaku či stresom. Jeho približná denná dávka vitamínu C pre dospelého človeka je priemerne 75 mg. Z ovocia nemožno opomenúť pomaranč, jahody, citrón, mango, a ríbezle. V zelenine je najviac obsiahnutý v paprike, brokolici, karfiole či červenej kapuste. Zaujímavosťou môže byť, že rakytník obsahuje desaťkrát viac vitamínu C než pomaranče.

 

Stravu môže nahradiť aj prírodný suplement

Viaceré výskumy dokázali, že prírodný a chemicky abstrahovaný prírodný vitamín  C je pre telo rovnako využiteľný. Ide o molekuly kyseliny L-askorbovej. Vitamín C vo forme tabletiek alebo prášku je totožný ako ten v ovocí či zelenine. Diferencia je len v tom, že v ovocí či zelenine je prírodná kyselina L-askorbová sa nachádza v komplexe s ďalšími látkami a vitamínmi.

Posilňuje imunitu

Jeden z najhlavnejších dôvodov, prečo ľudia užívajú vitamín C, je práve zlepšenie a posilnenie imunity. Keďže sa podieľa na viacerých imunitných procesov v našom tele, pre správnu činnosť našej obranyschopnosti je podstatný.

Vďaka nemu sa správne tvoria biele krvinky (najmä lymfocyty a makrofágy), tie naše telo chránia pred infekciou. Rovnako je vitamín C nevyhnutný pre obrannú štruktúru našej kože. Vysvetlenie je jednoduché: transportuje sa do pokožky, v nej je účinný ako antioxidant, ktorý posilňuje bariérovú funkciu kože.

Štúdie tiež ukázali, že správny príjem vitamínu C zapríčiňuje skracovanie hojenia rán.

Mýty a hoaxy o vitamíne C

  • Ochraňuje pred ochoreniami očí: nie je pravda, že vitamín C pomáha znižovať riziko ochorenia očí (sivý zákal či vekom podmienená makulárna degenerácia). Vitamín C nijakým spôsobom neovplyvňuje očné problémy.
  • Pomáha zabrániť chrípke: Všetci sa stretávame s jednoznačným názorom, že práve vitamín C je tým najlepším doplnkom pred nachladnutím. Napriek tomu, že znižuje prechladnutie a podieľa sa na skrátení liečby u dospelých o 8% a 14% u detí, nedokáže však nachladnutiu zabrániť. Nie je teda ochranou pred respiračnými ochoreniami.
  • Najviac vitamínu C obsahujú citrusy: Napriek tomu, že citrusy (pomaranče či manadarínky) ho obsahujú, nie sú však na vrchole rebríčka. Predbehla ich paprika, petržlen či brokolica. Ak vás niekto pošle pre pomaranče, poproste ho, nech vám kúpi radšej šípky, tie sú zo všetkých spomínaných najlepším zdrojom vitamínu C.

Vitamín C – 7,5 g – i.v.

Zdieľať tento príspevok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.


X